Jak s meditací začít

Možná už nazrál váš čas a o meditaci už nechcete jen slýchat, ale chcete ji zažít. Pokud ano, pravděpodobně máte mnoho otazníků - kudy do toho? Jak jsme psali v předchozím článku, meditace není jedna jediná. Meditací jsou stovky s různým účelem i způsobem provedení. I to může začátek komplikovat. Nemějte ale obavy. My vás začátkem provedeme.

I přesto, že se meditace liší původem, záměrem i technikou, dají se napříč meditací najít shodné body díky kterým můžete začít praktikovat i když si nevyberete žádný konkrétní meditační směr, který možná najdete časem. Pokud ale chcete začít. Začněte! Poradíme vám jak.

Všechny meditace jsou v podstatě mentální praxí, během které jedinec usiluje o vytvoření stavu hlubokého soustředění, klidu a uvědomění, často s cílem dosáhnout vědomostního, emočního nebo duchovního růstu.

Nejstarší náznaky meditace najdeme v indických a čínských textech. Byly součástí duchovních cvičení a filozofických učení. Buddhismus pak rozvinul různé formy meditace, jako je například Vipassana, která se zaměřuje na rozvoj schopnosti uvědomit si realitu takovou, jaká je. V Číně se meditace vyvíjela v rámci taoismu a konfucianismu. Taoistická meditace se zaměřovala na dosažení harmonie s přírodou a rozvinutí vnitřního klidu.

"Začátek meditace tak může být jednoduchý, i když se to může na první pohled zdát složité." 

Následující jednoduché kroky vám pomohou začít

Vytvořte si klidné prostředí:
Vyberte si tiché místo, kde nebudete rušeni.
Můžete si vytvořit speciální meditační roh nebo místnost, která pro vás bude podporou ve vaší praxi.

Zvolte čas:
Určete si pravidelný čas, kdy budete meditovat. Mnoho lidí preferuje ráno, protože meditace dokáže nastavit klidný tón na celý den, ale můžete si vybrat libovolný čas, který vám vyhovuje.

Najděte pohodlnou pozici:
Usedněte na židli nebo na podložku na zemi se zkříženýma nohama. Můžete si sednout i na židli s nohama na zemi, pokud se vám sezení na zemi nezdá pohodlné. Jediné, co potřebujete je mít vzpřímená rovná záda, abyste udrželi bdělost a stabilní pozici, abyste se mohli uvolnit.

Zvolte si meditační předmět:
Jde o to určit si, na co se budete soustředit. Ideální je dech. Zavřete proto oči a začněte se soustředit na svůj dech. Prociťujte vzduch, jak vstupuje do vašich nosních dírek a jak nimi opět uniká. 

Nechytejte se na svou mysl:
Vaše mysl se bude nejspíš snažit přemýšlet o různých věcech. To je normální. Snažte se nechat myšlenky volně plynout, aniž byste se jimi nechali pohltit. Můžete si každé myšlenky i všimnout ale pak se vraťte zpět k pozorování dechu.

Začněte krátkými časovými úseky:
Na začátek si dejte na meditaci jen několik minut. Postupně čas prodlužujte.

Využijte podporu:
Pokud se vám těžko udržuje koncentrace, využijte  meditační aplikace nebo nahrávky s hlasem průvodce.

Buďte trpěliví:
Meditace je dovednost, kterou je třeba vyvíjet postupně. Nečekejte, že se vám hned podaří dosáhnout hlubokého klidu. Důležité je být trpělivý a pravidelně praktikovat.

Zkoušejte různé techniky:
Existuje mnoho různých meditačních technik, takže si zkuste najít tu, která vám nejlépe vyhovuje. Může to být meditace zaměřená na dech, mindfulness, vizualizace, mantry nebo jiné.

Konzultujte odborníka: Pokud máte zdravotní problémy nebo se cítíte nejistí, může být užitečné konzultovat s odborníkem, například s lektorem meditace nebo psychoterapeutem.

Začít s meditací nevyžaduje žádné speciální dovednosti nebo náklady.
Je to o pravidelné praxi a otevření se možnosti zlepšit své fyzické a duševní zdraví.

A proč byste to měli dělat? 

Meditace často vede ke snížení stresu a napětí, a to jak fyzicky, tak mentálně i když to nemusí být její primární účel. Meditace může vést k větší rovnováze mezi tělem a myslí a k větší harmonii mezi jednotlivcem a jeho prostředím. Meditace obvykle vyžaduje pravidelnou a trpělivou praxi, abyste dosáhli hlubší úrovně soustředění a klidu. Meditace se může provádět s různými cíli, včetně zlepšení duševního a fyzického zdraví, dosažení vědomostního poznání, klidu mysli nebo duchovního růstu.

Rádi vás provedeme vašimi meditačními začátky v rámci našeho online kurzu.

Nabízíme online kurz "Jak začít s meditací", ve kterém vás krok za krokem po dobu 7 dní provedeme úplnými základy meditace, které budete moci dále rozvíjet v jakémkoli meditačním  přístupu.

Získáte tak zvukové vedené nahrávky. Vyzkoušíte různé meditační přístupy. A získáte i psané instrukce a úkoly na každý den.